Dagens slutsas: EU bryr sig mer om att rädda växter än kvinnor

Yes, EU-parlamentet strikes again.

Idag skickade EU-parlamentet tillbaka frödirektivet till Kommissionen! Efter att många oroade människor hörde av sig till Vänsterpartiet i Bryssel (och till många andra kontor inne på parlamentet) var det tydligt att Silvestris rapport om växtförökningsmaterial (fröer, rötter, sticklingar) var kontroversiell. I folkmun har direktivet kallats för frödirektivet och många har skrivit om det på sociala medier.

Rapporten i korthet handlade om att alla växtförökningsmaterial i EU skulle registreras enligt en krånglig och dyr princip. Att sälja och byta oregistrerade fröer skulle vara olagligt, vilket innebar att alla trädgårdföreningar och amatörodlare med mera riskerade att bryta mot EU-lag. Kommissionen och rapportören hävdade att syftet var att ”kvalitetssäkra” EU-fröer, helt utan en tanke på hur det skulle påverka människors intressen och den biologiska mångfalden. Förutom denna jättemiss hade Kommissionen (som består av tjänstemän, inga politiker) sett till att de själva skulle få enorma befogenheter efter att alla beslut tagits, genom så kallade ”delegerade akter”. Hela rapporten kan du läsa här.

Efter att jordbruksutskottet i februari insåg att de inte alls hade medborgarna med sig och eftersom vi inne på parlamentet protesterade röstade jordbruksutskottet för att skicka tillbaka förslaget till Kommissionen. Idag beslutade hela parlamentet att göra detsamma och det är tack vare en organiserad miljörörelse, en tydlig vänster och en grön grupp. Tillsammans lyckade vi rädda många arter som annars skulle hotas!

Medan parlamentet skyddar den biologiska mångfalden är det splittrat vad gäller kvinnors rättigheter

Idag röstade parlamentet ner en icke-lagstiftande rapport om kvinnors säkerhet i vardagen. Det var en rapport som beskrev hur finanskrisen drabbar kvinnor (vilket den konservativa gruppen inte gillade) och som skrev negativt om prostitution (vilket den gröna gruppen och den liberala gruppen inte gillade). Hela rapporten kan du läsa här.

Det är så skrämmande att högern fortfarande, hundra år efter att kvinnor fått rösträtt, efter att vi arbetar lika mycket som männen OCH gör allt obetalt arbete i hemmet, fortfarande ses som det andra könet! Kvinnor mördas på grund av sitt kön, våldtas och blir spottade på. Bara för att vi är.

Högern blundar, vill inte se strukturerna, vill inte se att hälften av världens befolkning diskrimineras. Att rösta för HBTQ-personers rättigheter i EU var inget problem, men att kvinnor ska ha valfriheten att välja att göra abort, det stöddes inte. Inte ens av våra egna moderater! Idag röstade dock våra svenska parlamentariker (utom Alf Svensson, KD, som vanligt) rätt. Dock utan att kunna övertyga sina partigrupper, vilket är beklagansvärt då Gunnar Hökmark är vice ordförande för den konservativa gruppen.  Med 298 röster mot rapporten och 289 för rapporten, 87 nedlagda (däribland den gröna gruppen).

 

Dagsliljan (bland många arter) är räddad tack vare att frödirektivet avslagits. Foto: wikipedia

Dagsliljan (bland många arter) är räddad tack vare att frödirektivet avslagits.
Foto: wikipedia

Dagens slutsas: EU bryr sig mer om att rädda växter än kvinnor.

Lämna en kommentar