Centerpartiets miljöprogram – marknaden viktigast

logo_ordmarke

Lagom inför nästa års val presenterar nu Centerpartiet sitt nya miljöprogram. Programmet ska antas på partiets stämma i Karlstad om två veckor och även om programmet är ambitiöst nu så får vi se vad medlemmarna beslutar om. Centerpartiet har visserligen sina rötter i landsbygden men den politiken har fått stryka på foten för nyliberalismen som brett ut sig i partiet. Det är intressant att Centerpartiet återigen höjer den gröna fanan som legat och dammat i ett hörn de senaste sju åren. Samtidigt förstår jag att det inte är lätt att driva någon radikal miljöpolitik när de samarbetar med partier som aldrig lyft ett finger för miljön utan istället motarbetar den.

Vad vill Centerpartiet?

Så, vad står egentligen i det 20 sidor långa dokumentet? Nedan följer några viktiga punkter med kommentarer.

”Miljömässigt hållbara spelregler är en förutsättning för långsiktigt hållbar konkurrenskraft.” 

Det är tydligt att det är marknaden som är viktigast. Den gröna omställningen måste göras, så länge den gör Sverige mer konkurrenskraftig. Egentligen är det här ingen nyhet att Centerpartiet har ett perspektiv som i första hand gynnar företag snarare än miljön, men så länge marknaden är viktigast kommer vi se miljöförstöring och en ökad global uppvärmning.

Istället för att vara hållbart konkurrenskraftiga (vad det nu innebär) måste Sverige inse att det är ett systemfel vi har att göra med. De miljöproblem vi ser idag är ju en konsekvens av ett system där naturen exploaterats ohämmat för att marknaden alltid gått före miljön och människors hälsa. Det samhälle vi lever i idag har inte lösningarna för att nå ett ekologiska, ekonomiskt eller socialt hållbart samhälle – oavsett vilka marknadsregler vi sätter. Världen behöver ett paradigmskifte, en ny agenda.

”När det gäller de statligt ägda bolagen bör målet vara att de ska minska sina klimatpåverkande utsläpp med 40 procent från 1990 års nivå till år 2020 för att till år 2050 hinna ställa om till ett klimatneutralt samhälle utan nettoutsläpp av växthusgaser.”

Bra förslag men jag är besviken att endast de statliga företagen omfattas av förslaget. Centerpartiets program nämner ingenting om de privata företagens skyldigheter gentemot miljön, vilket är problematiskt eftersom den privata sektorn är en enorm utsläppskälla. De få gånger privata företag nämns i miljöarbetet görs det i samband med eventuella ekonomiska fördelar som kan göras.

Målet kan verka ambitiöst men i åtanke bör finnas att fram till år 2020 kan utsläppsminskningarna göras utanför Sveriges gränser, vilket bara är ett sätt att på ett billigt vis komma undan den gröna omställningen som behövs i Sverige.

”Centerpartiet leder miljöarbetet i många kommuner och landsting, ofta med goda resultat, och dessa har idag en central roll i att driva miljöomställningen framåt, en roll som vi vill stärka.”

Det här citatet tar jag mest med eftersom Centerpartiet i Norrköping (där jag bott sedan 2010 tills nu) varit det parti som motarbetat en del av de miljöförslag som Vänsterpartiet lagt. Ett exempel är initiativet (Köttfri måndag) som Vänsterpartiet föreslog i vintras skulle genomsyras i all offentlig regi i Norrköping. Det skulle innebära att alla skolor, ålderdomshem och boenden erbjöds vegetarisk kost en dag i veckan. Ett bra beslut ur ett miljöperspektiv, men också med bakgrund till giftfri vardag och hälsoaspekten. I den frågan var det Centerpartiet som gick hårdast ut och kritiserade och hävdade att kommunen inte skulle komma och bestämma över vad folk äter. Något som kommunen ändå redan gör eftersom det erbjuds kött varje dag i den kommunala regin.

Jag vet inte, kanske är Centerpartiet bättre och miljövänligare på andra orter i Sverige och förhoppningsvis inser även Centerpartiet i Norrköping fördelarna med vegetarisk kost en dag i veckan.

”Kommunerna och den regionala planeringen måste vidta åtgärder så att luftkvalitetsmål nås och EU:s normer inte överskrids.” 

Det här är ett mål som kan verka ambitiöst men egentligen är det inget särskilt miljö- eller hälsovänligt mål. Det är sant att flera av Sveriges kommuner missar EU:s luftkvalitetsmål och att åtgärder behövs. Så långt håller jag med Centerpartiet. Problemet är bara att EU:s luftkvalitetsmål inte egentligen är särskilt strama och det finns god anledning att eftersträva ännu lägre partikelutsläpp. Luftpartiklar består av flera olika ämnen som kan innehålla metaller och kemikalier som kommer från bilar och asfalt.

Luftkvaliteten är naturligtvis viktiga ur ett klimatperspektiv, men främst är det ett folkhälsoperspektiv som bör lyftas. Höga partikelutsläpp kan korreleras med lungrelaterade sjukdomar vid lång tid av utsatthet, alltså om man bor vid en tätt trafikerad väg.

Sverige har dessutom möjlighet att eftersträva att ha bättre partikelvärden än vad EU rekommenderar. Det bästa och mest kostnadseffektiva åtgärderna är att gå direkt till källan för utsläppen, alltså bilarna. För att minska partikelutsläppen måste kollektivtrafiken förbättras, något som Centerpartiet inte satsar på. Istället vill de satsa på miljövänligt bränsle, vilket inte kommer att hjälpa luftkvalitetsmålen alls.

”På många ställen i landet är bilen en nödvändig förutsättning för att kunna bo och arbeta. En omställning till miljövänliga bränslen är central för att nå miljömålen. För Centerpartiet är det inte bilen som ska bort, utan fossila drivmedel som ska ersättas av förnybara bränslen. Centerpartiet kommer att verka för en nationell samordning mellan kommuner och regioner av laddinfrastruktur och tankställen för förnybara drivmedel. Det ska finnas goda förutsättningar att resa med miljöbil i hela landet.” 

Enligt den offentliga utredningen ”Bilen, biffen, bostaden” från konstaterades att bilismen är i topp tre av de största utsläppskällorna. I det här citatet tycker jag det är tydligt att Centerpartiet inte alls går i bräschen för en miljövänlig omställning. Oavsett vad de skriver så vet alla insatta att elbilar, biogasbilar och andra lösningar inte är tillräckliga. Inte heller några Skype-möten, som Centerpartiet föreslår, kommer att lösa problematiken kring bilismen som vi ser idag.

Istället måste alla samhällets aktörer inse att vi måste förändra våra levnadsmönster. Kollektivtrafiken måste bli norm och för att den ska bli det måste den vara tillgänglig, billig och gå ofta. Att ta bussen ska vara billigare, bekvämare och enklare än att sätta sig i sin bil. På vissa orter är den det idag, i Stockholm finns en välutbyggd infrastruktur, men det måste vara en statlig satsning. Gratis kollektivtrafik har testats i olika delar av Sverige och med goda resultat. En förebild är annars Tallinn som har genomfört det permanent. Vänsterpartiet i Malmö har nu genomfört gratis kollektivtrafik för alla barn i Malmö. Det här är åtgärder som på allvar minskar koldioxidutsläppen och förhindrar en eskalerande global uppvärmning.

Summa summarum…

… är att Centerpartiet tycker att miljöfrågorna är viktiga, men marknaden är fortfarande viktigast. Det är bra att Centerpartiet går tillbaka till sina rötter, vi behöver starka miljöpartier. Det är vidare viktigt att vi kan finna gränsöverskridande lösningar på de olika miljöfrågorna. Tyvärr räcker inte deras miljöprogram hela vägen för att vara den kraft i omställningen som de själva vill vara. Dessutom ska programmet först godkännas av medlemmarna och då kan flera av förslagen försvinna.

Slutligen vill jag påpeka att Centerpartiet suttit i regering i sju år och under de sju åren har miljöpolitiken försvunnit från den politiska dagordningen. Det får i alla fall mitt förtroende för Centerpartiet och deras eventuella intresse för miljön att bli försvinnande litet…

Vill du själv läsa programmet i sin helhet kan du göra det här: http://www.centerpartiet.se/Documents/Almedalen%202013/Partistyrelsens%20f%C3%B6rslag%20Milj%C3%B6program.pdf

Lämna en kommentar