Amsterdam – en utopi

Förra veckan åkte jag med två vänner till Amsterdam. Som sann miljövän kunde jag inte släppa hur otroligt välutbyggd infrastrukturen är för gång- och cykeltrafikanter! Bilisterna fanns nästan där på nåder.

Bild

Cykelparkeringen utanför Amsterdam Central. Det fanns också skyltat om en cykelparkering med vakter. Var bilparkeringen fanns har jag ingen aning om.

Bild

Så här ser det ut i Amsterdam och en del svenska städer, men inte fullt ut i Norrköping. Det finns stor utvecklingspotential för att människor ska orka/våga/motiveras att ta cykeln till jobbet istället för bilen. Att separera alla filer ökar säkerheten för alla trafikanter och dessutom slipper cyklister och gående trängas på samma yta. Superbra!

Bild

Ett annat sätt att motivera sig kan vara att pimpa cykeln, här är ett perfekt exemplar. Frågan är hur länge den skulle få stå så utan att hamna i strömmen hemma i Norrpan? MVH en-som-blivit-av-med-två-cyklar-på-två-år.

Bild

Ytterligare en häftig cykel som jag var tvungen att fota. Alltså, med denna kan man både hämta ungen på dagis, storhandla och dessutom få vardagsträningen fixad. I’m getting one of these, åtminstone med trälåda framtill.

Bild

Utöver cyklar fanns det ju kilometervis med båtar och kanoter och för regniga dagar kan den som vill åka med spårvagnen, som går på grön el!

Bild

Det råder nästan ingen hejd på mina hyllningar till Amsterdam. Miljövänlig infrastruktur och massor av kulturmöjligheter. Har nog aldrig sett så många caféer och gallerier på samma ställe. Möjligheten att konsumera mer konst, sport och kultur än denna ständiga jakt på en ny outfit och senaste teknikprylen. Och dessutom ta sig till gallerian med sin snygga, pimpade cykel. Det är verkligen en sådan hållbar framtid som Sverige borde se.

Lämna en kommentar