Public Transport Day

Transport

Idag är det Public Transport Day i Bryssel och det betyder att det är helt bilfritt i Bryssels innerstad, med undantag för taxibilar. Det är helt underbart att se alla barn som cyklar hejvilt överallt, inget buller, tunnelbanan går varannan minut och all kollektivtrafik är gratis!

Bilfriadagar existerar ju lite här och var och lite nu och då, ofta är de också uppskattade. Ändå verkar det vara så svårt att gå vidare med restriktioner för bilister. I Östergötland verkar Vänsterpartiet för att åtminstone göra kollektivtrafiken billigare, vilket inte är så enkelt i ett borgerligt landsting som vill att resenärerna ska betala mer själva. Som det ser ut nu betalar resenären halva priset och den andra halvan finansieras gemensamt.

Samtidigt finns det delade åsikter inom vänstern kring huruvida kollektivtrafiken ska vara gratis eller om den bara ska vara mycket billigare. Som det är nu betalar biljettpriserna kollektivtrafiken och med gratis kollektivtrafik uteblir viss finansiering. Det innebär att mer kommer att behöva tas från våra gemensamma resurser.

Lämna en kommentar