Boende i Bryssel

Madou

Tunnelbanestationen Madou ligger närmast mitt boende, tre stationer från parlamentet. 

 

 

I somras innan jag åkte lovade jag att skriva om mitt boende i Bryssel. Eftersom det bara finns lite fakta om hur man fixar boende i Bryssel kände jag mig beroende av de få jag kände där, men här är några lärdomar som jag insett under mina första veckor.

Eftersom det är många som gör praktik i Bryssel för EU-parlamentet, kommissionen, de olika regionalkontoren och diverse organisationer är det stor rotation på lägenheterna. Det innebär inte att det är jättelätt att få en lägenhet, men det är åtminstone inte omöjligt.

Det vanligaste sättet att bo på i Bryssel är i en lägenhet som inte blivit renoverad sedan decennier tillbaka tillsammans med en eller två andra praktikanter. Dessa lägenheter kan finnas rätt centralt och att bo nära parlamentet eller kommissionen är inte jättesvårt om man är ute i hyfsat god tid. En lägenhet i Bryssel kan man hyra från 500 euro och uppåt. Till hyran kommer andra utgifter såsom el, internet och försäkringar. De priserna varierar från 40 euro och upp till 100 euro har jag sett, beroende på vilka utgifter som ingår.

Att fixa boende i god tid är viktigt, särskilt om du ska bo nära parlamentet. Bostäderna i närheten är eftertraktade men går att få inom hyfsat bra avstånd.

Jag bor på ett vanligt ställe för praktikanter, det heter Institute of Cultural Affairs (ICA) och ligger ca 20 minuters promenadväg från EU-parlamentet i ett område som heter St Josse. ICA är ett stort sekelskiftshus där alla har varsitt rum på ca 9 m2, dusch och toalett delas de andra i samma korridor vilket är ca tio stycken. Det finns ett stort gemensamt kök och matsal och det är så lyxigt att vi har en kock som lagar middag varje dag. Alla kostnader, inklusive maten, ingår i hyran på 600 euro. Det är riktigt billigt i jämförelse.

Hur många som bor här varierar såklart men just nu är det fullt och vi är ca 50 personer. Självklart hinner man inte stifta någon närmare bekantskap med alla, men alla hittar garanterar någon att bli nära vän med. Dessutom är stämningen riktigt varm och inbjudande. Alla umgås med varandra och det händer alltid något på ICA. Jag trivs verkligen bra.

Lämna en kommentar