Minskad moms på frukt och grönt

kongress Deniz

Egentligen skulle jag haft tre minuter talartid, men eftersom så många satt upp sig blev det bara en minut. Därför publicerar jag hela mitt inlägg här istället. Kommentera gärna!

Jag vill lyfta upp motionen A29 om att minska momsen på frukt och grönt, som jag hoppas att kongressen ska bifalla.

Det är dags att ta tag i den gröna omställningen som vi så länge talat om. Först vill jag kort nämna A68 om solenergi och nettodebitering. Det är en viktig motion där jag anser att PS har ett bra svar.

Just nu gör jag praktik på vårt EU-kontor i Bryssel, deras miljöutskott diskuterar huruvida klimatförändringarna verkligen existerar eller inte. Vi kan inte förvänta oss något från EU, marknaden och kapitalet går alltid före allt annat.

Alliansens politik har försämrat den svenska klimat- och miljöpolitiken. Miljöpartiet vill gärna framställa sig som Det Gröna Partiet, men de spelar allt mer i företagens händer. Vilka återstår det som kan driva en progressiv klimat- och miljöpolitik? Det är vi. Vänsterpartiet.

Vi säger att vi är ett parti på ekologisk grund, det innebär att vi alltid måste ta hänsyn till hur mycket jorden kan ge oss. Vi kan inte leva över våra tillgångar, men det är precis vad vi gör. Sedan 1990 har köttkonsumtionen i Sverige ökat med 40 procent[1].  Vår köttkonsumtion sker på bekostnad andra människors tillgång till mat. Att bifalla A29 är att visa solidaritet.

Vi måste äta mer frukt och grönt, det är ett faktum. Vänsterpartiet har en delvis bra politik på området, den ska vi vara stolta över. Stolta men inte nöjda. Att minska momsen på frukt och grönt ytterligare skulle innebära att Vänsterpartiet satte agendan och vågade gå först i en miljöfråga.

I PS svar på motion A29 vill man få det att framstå som omöjligt att sänka momsen på frukt och grönt på grund av EU:s momsdirektiv.  Momsdirektivet fastslår inte att alla varor måste ha samma skattesats, ett direktiv innebär dessutom att medlemsländerna tar beslut hur lagarna ska implementeras och det ger Vänsterpartiet utrymme för att driva sänkt moms på frukt och grönt.

Vidare skrivs det om enkla skattesystem som ska vara lättöverskådliga, vilket är bra. Samtidigt är det allmänt känt att ekonomiska styrmedel är det bästa för att åstadkomma förändringar.

Jordbruksverket kom med en rapport 2013 om minskad köttkonsumtion och sa att ekonomiska styrmedel skulle minska den, vi har en egen riksdagsmotion som säger att vi vill ha ekonomiska styrmedel för att minska köttkonsumtionen. Om vi inte vill ha en köttskatt, vad vill vi ha då?

Västvärlden måste gå före och det måste vi göra på flera plan. Vi ska minska användningen av fossila bränslen, isolera och rusta upp byggnader men vi måste våga ha en lika radikal politik för köttkonsumtionen. Därför yrkar jag på bifall på motion A29.

 

 

 


[1] Jordbruksverket (2013) Vår köttkonsumtion har ökat med 40 procent sedan 1990-talet hemsida

Lämna en kommentar